Fa aproximadament un mes, vaig emprendre la lectura de "La novela de Genji" (Genji Monogatari). La monumental obra de Shikibu Murasaki on es relaten les aventures del príncep Genji i dels seus descendents al llarg de més de mig segle. El protagonista, fill de l'emperador, és apartat del poder desde la seva infància, i lluita per recuperar els seus drets. Una història d´éxits i fracassos, de intrigues i d´erotisme, on entren en joc infinitat de personatges.

És aquesta la primera novel·la de la història i no són pocs els que diuen que no s'ha escrit res igual en la història de la literatura. Un cop dur per a l'Espanya nacionalista i "cañí" que no veu més enllà de Cervantes i el seu Quixot. Quan em vaig assabentar que l'editorial Destino llançava el primer volum (Esplendor) a la venda, vaig córrer a la llibreria més propera a fer-me amb ell. La novel·la s'editarà en dues parts, sortint el segon volum a la venda, la tardor de l'any que ve. L'edició és preciosa, en tapa dura i amb un disseny acurat. Per al 15 de novembre l'editorial Atalanta anunciava també el llançament d'una nova edició. Convé dir que el text de l'editorial Destino es basa en la traducció que en el seu moment va fer Arthur Waley (més literària), mentre que el de l'editorial Atalanta es basa en la de Royall Tyler (més literal). Que cadascú decideixi.

He llegit aproximadament una mica més de mig llibre i tot el que digui d'aquesta meravella és poc. Serveixin aquestes veus més autoritzades com testimoniatges de la seva qualitat:

“La novel·la de Genji és el cim de la literatura japonesa. Fins als nostres dies no ha aparegut una obra de ficció que se li acosti”. Yasunari Kawabata, Premi Nobel de Literatura 1968.

"No és que la vasta novel·la de Murasaki sigui millor o més memorable o intensa que l'obra de Cervantes, però si més complexa i que la civilització que denota és més delicada". Jorge Luis Borges

“Una de les novel·les més antigues del món comparable als grans clàssics occidentals com Cervantes o Balzac”. Octavio Paz, Premi Nobel de Literatura 1990.

“La novel·la de Genji és un dels grans clàssics del món”. W.B Yeats, Premi Nobel de Literatura 1923.

“No s'ha escrit res millor en cap literatura”. Marguerite Yourcenar

“Després de llegir a Murasaki, ja mai se sent igual l'amor ni l'enamorament. Ella és el geni del desig, i nosaltres els seus aprenents, fins i tot abans de llegir-la per vegada primera”. Harold Bloom

I diuen que el segon volum és el millor. Espero impacienti el nou lliurament.

3 comentaris:

EQMEVD ha dit...

Ja veig que no em queda alternativa que fer-me'n a mans un exemplar...ja et diré el què...

Buk ha dit...

Ja em diràs el què, elquemaietvaigdir. Espero que no et defraudi.

EQMEVD ha dit...

tot just començava ahir...va bé, va bé...tins la sensació d'haver obert una porta que no sospitava